2008 – 2011-es évfolyam /

Jakab Orsolya: Milyen dallamra szól a pofonofon? (Vélemény)

„Könyörgöm, tegyetek valami olyan zenét, amiben nincs hangszer!" - hát igen, ízlések és zenestílusok. Mindenki nem lehet egyforma. Vannak tarajos punkok, hosszú hajú bőrszerkós rockerek, kikent, kifent clubberek és sorolhatnám. Szembejön valaki az utcán és ki lehet találni, hogy mit hallgat.

Sokszor épp a legijesztőbb kinézetű vad rocker a legártatlanabb, és ki sem néznénk a vasalt hajú selyemfiúból, hogy pár sör és már keresi a balhét.

Ha jól megfigyeljük, az alkohol különböző hatással van azokra, akik más-más zenét hallgatnak.

Talán a csapatszellem hozza, talán a zene üzenete, avagy hangulatkeltő hatása, de nagyon eltérőek a reakciók.

A house-t, club zenét és efféléket hallgató emberekben általában feszeng az energia, temperamentumosak és a közös koccintások után már kezdődik is. Kiválasztják a leggyengébbet és nekiesnek. Könnyű az ilyennel. Ők nem a kocsmai verekedésekről híresek, hamar lelécelnek. Nem kell nekik a kellemetlenség és bajban hagyják a „barátokat". Ejnye-bejnye... Máskor semmi köze az egészhez, látja, hogy a barátja körül kialakul egy kis nézeteltérés, és amikor már elcsattantak a pofonok, suttogva megkérdi, hogy „Mi is történt?".

Csatok, szíjak, bakancsok, hosszú haj és persze talpig feketében. Nyugisan iszogatnak annak ellenére, hogy úgy festenek, akár az ördög és lázadást, harcot, pusztulást üzennek nekik a dobok.

Kitartás és összetartás, mindenki egyért. Békés emberek, nem keresik a bajt és nem adják a fejüket ütlegelésre, amíg azt nem muszáj.

Tarajok, kockás nadrág, piercingözön, mindegy, csak sugározzon az összevisszaság. Nem kell harcolniuk az emberek ellenszenvéért. Nincsenek tekintettel másokra, önfeledten vedelnek az általuk gyártott hangzavarban. Viszont nem bántanak senkit, legfeljebb szidják a felsőbb hatalmat.

Sugárzik róluk a béke és a nyugalom, mindenkit szeretnek és ez már náluk egy állapot, és semmi sem ingathatja meg a nagy összhangot. Az élet szép, reggae forever, amolyan modern hippik, az összes velejárórájával.

Mindenképp a baráti kör mutatja az irányt, de érdekes, hogy a zenei stílus mennyire meghatározza azt, hogy honnan érkezik az első pofon. Sajnálatos, hogy nem lehet ezt pontosan kiszámítani, tudnánk, hogy kitől kell jobban tartani. Ezer irány, ezer dallam, ezer üzenet, viselkedés és kinézet.

Ha úgy öltözöm, hogy az emberek kitalálják az utcán, hogy mit hallgatok, közlöm mindenkivel, hogy ki vagyok, rengeteg személyiségvonást kikövetkeztethetnek. De miért áruljam el mindenkinek, hogy ki vagyok?

2022.09.01. 18:15

Nyolc államilag támogatott helyre hirdetünk felvételit szeptemberben Újságírás alapképzésen

2022.01.26. 09:50

Január 26-tól lehet iratkozni a februári záróvizsgára

2021.06.18. 13:30

A hallgatók az alábbi menetrend szerint fognak jelentkezni záróvizsgára.