2008 – 2011-es évfolyam /

Kiss Gábor: Végéhez közeledik a Koncertek az orgonáért jótékonysági hangversenysorozat (Tudósítás)

Jótékonysági koncertsorozatot szervezett 2010 márciusa és szeptembere között az Alsóvárosi (Kétágú) Református Egyházközség. A templom barokk orgonájának restaurálásáért tapasztalt előadóművészek és fiatal tehetséges diákok zenéltek.

„A hangszernek hányatott múltja van" - kezdte az orgona történetének elmesélését Adorjáni László, a Kétágú lelkipásztora. „1775-ben egyetlen személy, Fazakas Jánosné adományából építtette a gyülekezet Michael Kesstner kolozsvári orgonaépítővel, és abban a fatemplomban kapott helyet, amely akkor a mostani templom mögötti telken állott. Innen hozták át 1851-ben az új templom északi karzatára, ahol 1941-ig kísérte az éneklést. Ekkorra készült el Angster József pécsi műhelyében az új, pneumatikus orgona. A régi hangszert még ugyanabban az évben az Erdélyi Történeti Múzeumba szállították, csak az orgonaszekrényt tartották meg, amelyet átköltöztettek a déli karzatra. Idősebb egyháztagok mesélték, hogy a háború viszontagságai miatt a múzeum udvarán hányódó hangszert visszahozták a Kétágúba. 1963 után a Pata utcai imaházba kerültek az alkatrészek. A hetvenes években, zeneiskolás diákként találkoztam először a Pata utcai templomban a jó szándékkal, de hiányos szakértelemmel átépített hangszerrel, amelyet nem lehetett megszólaltatni" - fogalmazott Adorjáni.

Amikor a Pata utcai gyülekezet helygondokkal küszködött, továbbadta a tartozékokat a bethleni egyházközségnek, akik az ottani orgona hiányzó homlokzati sípjait ezekből szerették volna pótolni. Mivel ez lehetetlennek bizonyult, Magyarnemegyére kerültek az alkatrészek. Az itteni gyülekezet lelkésze, aki Wegenstein, temesvári orgonaépítő néhai inasa volt, megpróbálta feléleszteni, de ekkor már túl sok darab hiányzott. A hangszer megmaradt részeit Köblös András, az Alsóvárosi Gyülekezet gondnoka találta meg Magyarnemegyén, és 1991-ben hazahozták. Azóta a Kétágú templom karzatán várakoznak a megmaradt alkatrészek arra, hogy újra megszólaljanak. „1996-ban az orgonáról készült képeslappal meg is kezdtük az adománygyűjtést, de közben kiderült, a templom tetőszerkezete bármikor beszakadhat. Akkor minden erőnket a templom renoválására fordítottuk, amit közben az egész épületre ki kellett terjeszteni. Viszont a megmaradt fasípokat nagyon megtámadta a szú, ezért most már tényleg lépni kell" - tette hozzá a lelkipásztor.

Adorjáni Ágota, a Koncertek az orgonáért hangversenysorozat szervezője elmondta, hogy az orgona építőjéről, Michael Kesstnerről nagyon keveset tud az orgonatudomány, csupán a kisfülpösi és ördögkúti orgonáról tudható biztosan, hogy ő építette. Ezeken kívül több hangszerről feltételezik, hogy Kesstner készítette. Mint kiderült, a Kétágúban lévő egymanuálos pozitív orgona is az ő alkotása. „Ami erre a korszakra nagyon jellemző volt és ezen az orgonán is megtalálható, az a rövid oktáv. Az orgonát érdemes felújítani, hiszen egy műemlék hangszerről van szó, ami alkalmas lenne mind kamarazene, mind pedig korabeli barokk művek előadására" - tudtuk meg Adorjáni Ágotától.

A restaurálás érdekében Fülöp István németországi zongoraművész és egyházzenész hozott az Alsóvárosi gyülekezetnek egy zongorát, ezzel indult el a koncertsorozat 2010 márciusában. Az első évadban hét hangverseny került megszervezésre, havi rendszerességgel. Az adományokból 1352 euró gyűlt be, ám Albert József orgonaépítő felmérése szerint a restaurálás összesen 20 000 euróba kerül.

Az évad utolsó koncertjére szeptember 12-én, vasárnap délután 6 órától kerül sor a Kétágú templomban: Kostyák Előd (cselló) és Angela Albu (zongora) előadásában Johann Sebastian Bach és Johannes Brahms műveit hallgathatják meg az érdeklődők. Adorjáni Ágota elmondta: mivel a templomban egyre hidegebb lesz, idén nem szerveznek több koncertet, azonban jövő év tavaszán beindul a következő sorozat, amelyen továbbra is ismert, illetve pályájuk elején lévő zenészek lépnek fel. A pénzgyűjtés sem áll le, a jótékonysági koncertek, adományok, a képeslap árusításán kívül pályázni is fognak a felújításra. „A koncerteken átlagosan százan fordultak meg, mindegyiken más-más arcokat lehetett látni. Célunk, hogy állandósuljon a közönség, és azoknak, akik már egyszer voltak valamelyik koncerten, legyen kedvük visszatérni a következőkre, és azokra a koncertekre is, amelyeken majd a barokk orgona is megszólal" - összegezte a szervező.

 

Megjelent: Szabadság, 2010. szeptember 11.

2022.09.01. 18:15

Nyolc államilag támogatott helyre hirdetünk felvételit szeptemberben Újságírás alapképzésen

2022.01.26. 09:50

Január 26-tól lehet iratkozni a februári záróvizsgára

2021.06.18. 13:30

A hallgatók az alábbi menetrend szerint fognak jelentkezni záróvizsgára.