2008 – 2011-es évfolyam /

Lengyel Beáta: Fogadom, hogy nem fogadom (Vélemény)

Mélyen utáljuk magunkat, mikor egy újévi fogadalom nem teljesül. Szomorú, de miattunk. Napjainkban nem csak az egyre felkapottabb turisztikai célpontokon való szilveszterezés, a flitteres blúz a mami pénzéből, de az újévi „Fogadom, hogy..." kezdetű mondatok is divatot teremtettek. Lehet, hogy csak a környezetünk teszi, de igen terjed a kór. Magával ragad a jövő zenéje, a lehetőség, miszerint a szánkból távozó gondolat az idő x tengelyén megvalósul. Ám valahol ott, lelkünk berkeiben mégiscsak érezzük, nem egy nap, egy órája, egy pillanata fogja megváltoztatni az életünket. Aki mégis hisz benne, jelentem, még nem mérte meg a naivsági szintjét.

Legelterjedtebb és legrövidebb életű fogadalmunk a dohányzásról való leszokás: „Ígérem, hogy többet nem fogok kocsmák mély bugyraiban kedvenc söröm mellett pöfékelni, s bármennyire hiányozni fog, abbahagyom az aktív dohányzást, s áttérek a passzívra." Ez még a kíméletes önsanyargatás, valamint az önámítás kibírható foka.

Egyre gyakoribb tünemény, főleg ifjú lányok körében, hogy hasonlítani akarnak a csontsovány, beesett arcú, de annál nagyobb sikernek örvendő modellekre (érthetetlen, hogy miért). Ezért aztán nem elég, hogy egész évben nagy harcokat vívnak a kalóriadús ételekkel, ezt még tetézik egy újévi ígérettel. Az első hetekben még hevesen róják a köröket, s elszántsággal növelik a hasizomgyakorlatok számát, ám a lelkesedés idővel alábbhagy. Elfogy a lendület.

Diákélet ide, diákélet oda, rettegünk a szessziótól. S az újév, így az ominózus pillanat előtt megfelelő időpont, hogy megfogadjuk, hogy ezután minden erőnket a tanulásra fogjuk fordítani, csak ne kelljen induljunk az őszi olimpián.

Továbbá hasonlók lehetnek újévi fogadalmaink között: kevesebb csoki, (álszent) kedvesség, műszőrme hordásáról való lemondás - mert ugye az ciki -, tízórai csomagolása hosszú egyetemi napokra, mert nem díjazzák a pocakkorgást, valamint fekete macska láttán a hátralépdelés, mert sosem lehet tudni, hogy az autó vezetője hisz-e a babonákban, s kikerül-e kocsijával, ha hirtelen előtte termünk.

Én fogadom, hogy nem fogadom meg őket, szilveszter hajnalán pedig biztosan nem.

2022.09.01. 18:15

Nyolc államilag támogatott helyre hirdetünk felvételit szeptemberben Újságírás alapképzésen

2022.01.26. 09:50

Január 26-tól lehet iratkozni a februári záróvizsgára

2021.06.18. 13:30

A hallgatók az alábbi menetrend szerint fognak jelentkezni záróvizsgára.