2008 – 2011-es évfolyam /

Potozky László: Miatyánk, manele, parasztasszony: nagyon kérem, rám szavazzon! Forradalmi kampányfogások a romániai politikában (Vélemény)

Ismét örvendezhet sokat szenvedett, kis hazánk polgári lakossága: eljött a várva várt választások ideje, szavazhatunk jövőnk érdekében számtalan megbízható és hozzáértő honatyára. Lássuk - a hotnews.ro összeállítása alapján -, hogy a nagyérdemű politikusaink milyen hatásos módszerekkel igyekeznek megkaparintani értékes voksainkat.

Egyesek az emberi gyengeségre alapoznak: internetes pornó-oldalakon népszerűsítik magukat, egy félmeztelen hölgy erotikus videója mellé beszúrt, nagyon találó „mi dolgozunk, nem alszunk!" szlogennel.

Vannak jelöltek, akik személyre szabott imádságokat állítanak elő. „Mi Atyánk, Aki a PD-L-ben vagy, szenteltessék meg a Te kampányod, jöjjön el a Te mandátumod, legyen meg a Te akaratod..." - olvashatjuk egy szórólapon. Ha ezt Krisztus Urunk látná, szerintem nem váratna sokat eljövetelére, egy-kettőre felperzselné sokat szenvedett kis hazánkat.

Az ima erejéhez folyamodik egy hölgy, isteni segítségért könyörögve kampányfilmjében: „Uram, add vissza népünknek igaz büszkeségét, és ne hagyd, hogy mások eltiporják. Oltalmazd, Uram, a román nemzetet, és add, hogy a reménység hullámai öntsék el elkeseredett lelkét. Tudod, hogy nem vagyunk gonosz nép, a román természetéből adódóan emberséges és becsületes." Sajnos nem sikerült eldönteni, hogy ez tényleg kampányfilm, vagy félresikerül szappanopera, azonban állítom, hogy a hatás nem marad el: ember legyen a talpán, aki könnyek nélkül megússza a szívszorító képsorokat. Kérdés az, hogy a könnyek nevetésből vagy sírásból fakadnak.

A román ember a zenében él. Ezt mi sem tanúsítja jobban, mint az egyik ismert párt manele-himnusza. Szívderítő látvány, ahogy a pacsirtatorkú énekesek úgy vonaglanak a narancssárga háttér előtt, mint holmi epilepsziás kígyók: „Ők velük, mi veletek" - nyikorogják. Engem meggyőztek. Inkább nem megyek szavazni.

Van olyan politikus, aki plakátjain gyakorlatiasságát próbálja hirdetni: kezeslábasban, tervrajzokat szorongatva, tettre készen ígéri, hogy befejezi a tengerpartra vezető Napfény-országutat. Kár, hogy a kezében tartott lapokon egy luxusvilla tervrajza virít. Egy szenátorjelölt plakátja azonban a legfeltűnőbb: egy öreg néni mosolyog le ránk, és öles betűkkel olvashatjuk: Marius Nicoară, a jövendőbéli szenátor. Nicoară úr talán így akarja kifejezni nagymamája iránti szeretetét? Esetleg tudathasadásban szenved és a másik énjét fényképeztette le? Vagy megunta a férfiasság viszontagságait, és hölgyként szeretné folytatni életét?

A fentiek igazolják, hogy igenis érdemes követni a választási kampányokat, mert ha nem is tudnak meggyőzni, hogy kire szavazzunk, minden bizonnyal tudnak szerezni néhány derűs pillanatot mindannyiunknak.

2022.09.01. 18:15

Nyolc államilag támogatott helyre hirdetünk felvételit szeptemberben Újságírás alapképzésen

2022.01.26. 09:50

Január 26-tól lehet iratkozni a februári záróvizsgára

2021.06.18. 13:30

A hallgatók az alábbi menetrend szerint fognak jelentkezni záróvizsgára.