Pályázatok /

DUE Tehetségkutató Diákmédia pályázat 2013

A DUE Médiahálózat, a diákújságíró egyesület 23. alkalommal kiírt Tehetségkutató Diákmédia Pályázatán bármelyik iskolatípus tanulói, szerkesztőségei indulhatnak. A pályázni kizárólag saját munkával lehet, a részvétel felső korhatára pedig 25 év.


Részletek az alábbi linken:

http://www.due.hu/hir/717/due-tehetsegkutato-diakmedia-palyazat-2013-palyazati-kiiras


A pályaműveket a kategóriákon belül három korcsoportban értékelik: általános iskola, középiskola és felsőoktatás. A pályázatokat kizárólag elektronikusan lehet beadni. A pályázati felület elérhető innen. A pályázathoz szükséges adatok megadásán kívül fel kell tölteni a pályamunkákat (kivéve a lapok esetében, amelyeket postai úton várunk), illetve szükséges még egy rövid szöveges bemutatkozást is mellékelni.

Beküldési határidő: 2013. március 15., a Magyar Sajtó Napja

A pályázati díjak összértéke 1,5 millió forint.

A középiskolai és felsőoktatási kategória helyezettjei kedvezményes részvételi lehetőséget nyernek Magyarország legjobb médiatáborába és leghatékonyabb gyakorlati médiaképzésére, a DUE Médiahálózat idei Médiatáborába, amelyet 2013 júliusában rendezünk meg.

 

A következő kategóriákban lehet nevezni:

 

1. AZ ÉV DIÁKÚJSÁGÍRÓJA

A címre diákújságírók pályázhatnak tényeken alapuló írással, például tudósításokkal, interjúkkal, riportokkal, vagy publicisztikákkal (jegyzettel, tárcával, karcolattal, kritikával.) Fiktív, irodalmi írásokat - például verset vagy novellát - nem fogadunk el.

 

2. AZ ÉV DIÁKRÁDIÓSA

A) Diákrádiós műsorral egyének és szerkesztőségek pályázhatnak. Időtartam 5-15 perc. Tematikus vagy irodalmi műsorral, magazinnal, riporttal, jegyzettel, interjúval, minihangjátékkal, dokumentumműsorral, ünnepi műsorral stb. egyaránt lehet pályázni, iskolai ünnepségek rádiós felvételével, műsorvezetői szöveg nélküli zenés összeállítással azonban nem.

B) Zenei diákrádiós műsorral, összeállítással pályázhatnak zenei műsorvezetők. Időtartam maximum 15 perc. Az elbírálásnál a műsorvezető személyisége, rádiós megszólalásai, humora és talpraesettsége, illetve az összeállítás hangzása (szignálok, effektek használata, arányok stb.) képezi az értékelés alapját.

Mindkét műfaj pályamunkáit kizárólag .mp3 formátumban fogadjuk el.

 

3. AZ ÉV DIÁK-VIDEOÚJSÁGÍRÓJA

Egyének és maximum 3-4 fős csapatok pályázhatnak kisfilmmel, klippel vagy magazinműsorral, legfeljebb 5 perc terjedelemben. A téma szabadon választott az újságírói műfajok keretén belül. Zenékhez készített videoklipek, mini játékfilmek nem versenyezhetnek.

A pályaműveket kizárólag .avi és .mpg formátumban fogadjuk el.

 

4. TÉNYEK NYOMÁBAN - ETIKUS DIÁKÚJSÁGÍRÓ KÜLÖNDÍJ A TELENOR TÁMOGATÁSÁVAL

A díjra diákújságírók, diákrádiósok és diák-videóújságírók vagy diákszerkesztőségek pályázhatnak írással, műsorral, hang- vagy video-anyaggal. A pályázatokban olyan történetek élvezetes és egyedi bemutatását várjuk, amelyek megoldásában, feltárásában az etikus, feltáró újságírói munka jelentős előrelépést hozott. Az esetek feldolgozása mellett hangsúlyosnak kell lennie az újságírói munka bemutatásának is. Magyarország mellett más országban megtörtént esetek bemutatását is elfogadjuk.

A cikkek esetében nincs terjedelmi megkötés, a rádióműsorok és videók esetében max. 15 perces anyagokat várunk.

Az Etikus Diákújságíró Különdíj támogatója a Telenor.

 

5. AZ ÉV DIÁKLAPJA

A 2012/2013-as tanévben megjelenő újságokkal szerkesztőségek pályázhatnak. Elsősorban a tartalmat bíráljuk el, de figyelembe vesszük a lap küllemét is.

Az online pályázati űrlap kitöltése után a lapokat postán kérjük elküldeni a DUE 1583 Budapest, Pf. 14. címre.

 

6. AZ ÉV DIÁKFOTÓSA

Bármilyen témájú fotóval és fotósorozattal lehet pályázni, de előnyben részesítjük a portrékat, szocio- és eseményfotókat, valamint az újszerű megközelítéseket. 2 évnél nem régebbi felvételeket várunk, elsősorban sajtófotókat, portrékat, reklám-, divatfotókat. A családi képek, születésnapi zsúron vagy kedvenc háziállatról készült felvételek, emlékképek stb. témájú fotók nem pályázhatnak.

A pályamunkákat kizárólag .jpg formátumban fogadjuk el.

További megkötések: a kép rövidebb oldala minimum 800, max. 3000 pixel legyen; minden képnek legyen címe; csak fényképezőgéppel készült alkotásokat bírálunk el; manipulált kép beküldése a versenyből való kizárást vonja maga után (a művészi koncepcióba illő változtatás nem számít manipulációnak). Egy pályázó legfeljebb 3 pályaművet adhat be. A sorozatok egy pályaműnek minősülnek, és 2-8 képet tartalmazhatnak. Ebben a kategóriában a művészeti iskolák fotó szakon tanuló tagjait külön értékeljük.

 

7. AZ ÉV ONLINE DIÁKMÉDIUMA

Egyének és csapatok pályázhatnak önállóan elkészített és működtetett portálokkal, blogokkal, online iskolaújságokkal vagy magazinokkal. Az elbírálás fő szempontjai az egyediség és a tartalmi, újságírói színvonal, de hangsúlyt fektetünk az oldal megjelenésére, használhatóságára is. Blogok esetében csak tematikus, egy adott témával rendszeresen foglalkozó blogokat várunk, személyes naplókat nem.

 

8. AZ ÉV MENTORA

Diákok, diákszerkesztőségek ajánlhatják a díjra - max. 1 oldalas tényszerű, ellenőrizhető adatokat tartalmazó írásban - a munkájukat kiemelkedően támogató, segítő pedagógusokat.

 

A pályázatokat kizárólag elektronikusan lehet beküldeni, a feltöltő felület elérhető itt.

A pályázatok beadási határideje: 2013. március 15., a Magyar Sajtó Napja

Az újságok beküldéséhez postacím: DUE Médiahálózat, 1583 Budapest Pf. 14.

 

Eredményhirdetés:

2013. május 10-én, a Budapesten megrendezendő 20. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon. Minden pályázót március végén értesítünk a pályázata érvényességéről, áprilisban pedig az eredményhirdetéssel kapcsolatban tájékoztató levelet kap.

A nyertes munkákból a DUE Tallózó 2013. május-júniusi számában, valamint honlapunkon válogatást közlünk.

 

Érdeklődés a DUE Médiahálózat irodájában:

1148 Budapest, Örs vezér tere 11.

Tel.: 06 1 222 8213,

 

2022.09.01. 18:15

Nyolc államilag támogatott helyre hirdetünk felvételit szeptemberben Újságírás alapképzésen

2022.01.26. 09:50

Január 26-tól lehet iratkozni a februári záróvizsgára

2021.06.18. 13:30

A hallgatók az alábbi menetrend szerint fognak jelentkezni záróvizsgára.